Białka roślinne (Paszowe)

Komponenty dla przemysłu paszowego.

Białko ziemniaczane

Otrzymywane jest z soku komórkowego ziemniaka poprzez termiczno-kwasową koagulację, oddzielenie i wysuszenie. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka na poziomie ok 80% z czego białko strawne stanowi ponad 70%. Białko ziemniaczane posiada bardzo korzystny bilans aminokwasowy z wysoką zawartością lizyny, metioniny, treoniny i tryptofanu.

Drożdże browarnicze

Pozyskiwane są w procesie suszenia gęstwy browarniczej będącej produktem ubocznym produkcji piwa. Drożdże browarnicze są źródłem wysoko strawnego białka, ok 45% zawartości, charakteryzują się również dużą wartością pokarmową dzięki zawartości lizyny, treoniny, oraz witamin z grupy B a także witamin A i E. Ponadto drożdże browarnicze wyróżnia smakowitość i zapach zachęcające zwierzę do przyjęcia większej ilości paszy / karmy

Śruta/mączka guarowa

Powstaje jako produkt uboczny przy produkcji gumy guar powstałej z nasion rośliny Cyamopsis tetragonoloba inaczej Guar co w języku hindi oznacza „krowa żywności”.
Mączka guarowa jest źródłem białka, ok 50-60% zawartości i charakteryzuje się wysoką strawnością, ok 82%.
Mączka guarowa jest dobrym komponentem pasz dla zwierząt wpływając na przyrost zwierząt a także zwiększenie apetytu i poprawę procesów trawiennych.

Mączka kukurydziana

(Gluten kukurydziany) – gluten kukurydziany jest produktem ubocznym uzyskiwanym podczas produkcji skrobi kukurydzianej. Jest cenionym źródłem białka, zawiera również znaczną ilość lizyny i metioniny. Gluten kukurydziany stosowany jest w żywieniu świń, bydła oraz drobiu. Mączka kukurydziana zazwyczaj zawiera minimum 60% białka w suchej masie

Gluten pszenny

Gluten pszenny jest pozyskiwany jako produkt uboczny pozyskiwania skrobi pszennej. Gluten pszenny stanowi dobre źródło białka oraz innych składników odżywczych co pozwala na szerokie wykorzystanie przy produkcji pasz dla zwierząt. Ponadto gluten pszenny charakteryzuje się wysoką strawnością porównywalną ze strawnością białka drobiowego

Makuch słonecznikowy

Powstaje w wyniku tłoczenia podgrzanych i zmielonych ziaren słonecznika.

Makuch słonecznikowy jest bardzo dobrym źródłem białka, ok 22% oraz zawiera znaczną ilość tłuszczu, ok 10%. Makuch słonecznikowy zawiera również spore ilości fosforu organicznego, sód, wapń, siarkę oraz znaczne ilości witamin z grupy B oraz beta-karoten. Makuch słonecznikowy charakteryzuje też wysoka zawartość włókna surowego (ok. 18%), które w wysokiej koncentracji jest konieczne w żywieniu przeżuwaczy

Makuch rzepakowy

Powstaje w procesie tłoczenia oleju z nasion rzepaku. Makuch rzepakowy charakteryzuje się dużą ilością białka oraz znakomitym źródłem energii. Zawartość białka kształtuje się na poziomie ok 33% a dzięki wysokiej zawartości tłuszczu, makuch lniany stanowi nie tylko źródło energii ale zawiera również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju zwierząt. Makuch rzepakowy może być stosowany w żywieniu wszystkich grup wiekowych bydła

Makuch sojowy

Jest to wyko białkowy produkt powstały w procesie tłoczenia oleju sojowego.

Makuch sojowy charakteryzuje się wysoką energetycznością a zawartość białka jest na poziomie ok 44%. Produkt ten jest dodatkowo źródłem dużej ilości składników mineralnych i witamin. Dzięki swej doskonałej przyswajalności jest szeroko stosowany do żywienia trzody chlewnej, bydła, drobiu a także innych zwierząt hodowlanych. Oferowany przez nas makuch sojowy jest w standardzie NON GMO.