Witaminy (paszowe)

Komponenty dla przemysłu paszowego

Witamina A

Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Witamina A w roślinach występuje w formie beta-karotenu. Witamina A ma istotny wpływ na wzrost zwierzęcia oraz prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych. Szczególnie intensywnej suplementacji witaminą A wymagają zwierzęta rozpłodowe

Witamina B2

(ryboflawina) nazywana jest witaminą wzrostu. Niedobór tej witaminy sam w sobie zahamowuje bądź spowalnia wzrost oraz zmniejsza apetyt zwierząt co kumuluje efekt spowolnienia wzrostu.

Witamina B1

(tiamina) Jest aktywatorem przemiany węglowodanów w organizmie zwierzęcia. Znaczącą cecha tiaminy jest wpływ na gojenie się ran, z kolei jej niedobór powoduje zaburzenia układu nerwowego.

Witamina B3

(niacyna) bierze udział w przemianach metabolicznych organizmu mających na celu uwalnianie energii. Ponadto niacyna wspomaga proces tworzenia erytrocytów oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi.

Witamina B4

(cholina) pełni istotną role w metabolizmie tłuszczów oraz rozwoju układu nerwowego

Witamina B5

(kwas pantotenowy) niezbędny metabolit tłuszczów, białek i węglowodanów

Witamina B5

(pirydoksyna) podobnie jak kwas pantotenowy pełni istotną rolę w przemianie tłuszczów, białek i węglowodanów. Ponadto uczestniczy w produkcji enzymów oraz hormonów.

Niedobór witamin z grupy B nie obejmuje przeżuwaczy, ponieważ ich organizm syntetyzuje je w przewodzie pokarmowym

Witamina D3

Wspiera prawidłowy rozwój układu kostnego. Szczególnie istotna jest suplementacja witaminą D3 zwierząt przebywających głównie w oborze ze względu na ograniczony dostęp do promieni słonecznych oraz świeżych traw

Witamina E

(tokoferol) – witamina rozpuszczalna w tłuszczach oraz silny przeciwutleniacz. Dodatek witaminy E do pasz krów bezpośrednio przekłada się na wyższą zawartość tej witaminy w mleku. Odpowiednia udział tokoferolu w paszy trzody wpływa na jakość jej mięsa