Aminokwasy

Komponenty dla przemysłu spożywczego

Leucyna

Jest jednym z najważniejszych aminokwasów, zaliczana jest do grupy aminokwasów egzogennych. Organizm ludzki nie jest zdolny do samodzielnej syntezy leucyny i dlatego potrzebne jest dostarczanie go z zewnątrz. Leucyna odgrywa największa rolę w stymulacji syntezy białka w mięśniach szkieletowych a w raz z insuliną pobudza spalanie tkanki tłuszczowej.

Izoleucyna

Jest to aminokwas rozgałęziony, uczestniczy w budowie mięśni, chroni przed rozpadem białek mięśniowych spowodowanym aktywnością i stresem, przyspiesza regenerację po urazach, zwiększa siłę, podnosi poziom energii, uczestniczy w regulacji poziomu glukozy we krwi. Izoleucyna powinna być zażywana w połączeniu z innymi aminokwasami rozgałęzionymi, w tym waliną i leucyną. Zaburzenie równowagi między tymi związkami może mieć bowiem negatywny wpływ na nerki i wątrobę.

Lizyna

Wspomaga absorpcję wapnia, jest niezbędna do wzrostu i rozwoju chrząstek i ścięgien, syntezy nukleotydów, laktacji, bierze udział w odnawianiu tkanek, wytwarzaniu hormonów, enzymów, przeciwciał, wpływa na metabolizm tłuszczów poprzez wytwarzanie karnityny. Lizyna chroni przed nawrotami opryszczki wargowej i opryszczki narządów płciowych. Może zmniejszać ryzyko osteoporozy.

Metionina

Jest to aminokwas niezbędny do wzrostu, działa ochronnie na komórki wątroby, uczestniczy w syntezie choliny, kreatyny, bierze udział w metabolizmie tłuszczów. Jest donorem siarki wykorzystywanej do syntezy przeciwutleniaczy

Treonina

jest aminokwasem o bardzo szerokich właściwościach. Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, układu krążenia, wątroby i układu odpornościowego. Uczestniczy w budowie mocnych kości i szkliwa zębów oraz przyspiesza gojenie ran. Wspomaga proces trawienia tłuszczów i zapobiega ich gromadzeniu się w wątrobie.

Tryptofan

Jest aminokwasem, który bierze udział w syntezie witaminy PP, czyli kwasu nikotynowego, w rozmnażaniu i laktacji, niezbędny do powstawania neuroprzekaźników (serotoniny i melatoniny), występuje w płytkach krwi, błonie śluzowej przewodu pokarmowego, tkance nerwowej, poprawia działanie mózgu i układu nerwowego, działa antydepresyjnie, zmniejsza nadpobudliwość i napięcie.

Walina

Jest to aminokwas rozgałęziony, uczestniczy w budowie mięśni, zapobiega ich rozpadowi podczas wysiłku fizycznego i promuje zwiększenie wytrzymałości. Jest istotna dla sprawnego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego. Ma kluczowe znaczenie dla sportowców.

Seryna

Jest to aminokwas, który uczestniczy w syntezie zasad azotowych puryn i pirymidyn niezbędnych do wytwarzania materiału genetycznego, ma działanie łagodzące ból. Bierze udział w hydrolizie wiązań peptydowych, czyli w trawieniu białka. Jest prekursorem wielu aminokwasów. Niski poziom seryny odpowiada za syndrom chronicznego zmęczenia i fibromialgię.

Glicyna

Jest aminokwasem, który pełni bardzo ważną rolę w syntezie hemoglobiny, uczestniczy w syntezie zasad azotowych puryn i pirymidyn niezbędnych do wytwarzania materiału genetycznego, wchodzi w skład glutationu, uczestniczy w procesach oczyszczania organizmu z toksyn.

Cysteina

Jest aminokwasem, który w organizmie pełni wiele różnych funkcji, a do najważniejszych należą budowanie silnego przeciwutleniacza glutationu oraz białka włosów, paznokci i skóry – keratyny. Warte uwagi są inne potwierdzone badaniami właściwości L-cysteiny – może być pomocna m.in. w chorobach o podłożu zapalnym, niepłodności u mężczyzn, alergii, zapaleniu oskrzeli, problemach układu odpornościowego. Ma też działanie oczyszczające organizm

Arginina

Jest aminokwasem niezbędnym w syntezie tlenku azotu (II) NO, który rozszerza naczynia krwionośne i zmniejsza ich lepkość. Poprawia działanie układu odpornościowego, sprawność fizyczną, funkcjonowanie przysadki mózgowej, gojenie ran.

Prolina

Aminokwas, który jest składnikiem tkanek podporowych organizmu, głównie białka kolagenu. Wzmacnia mięsień sercowy. Nadaje elastyczność naczyniom krwionośnym, co spowalnia rozwój miażdżycy.

Tauryna

Zaliczana jest do aminokwasów biogennych. Tauryna ma właściwości pobudzające oraz wspomaga mięśnie w regeneracji po wysiłku fizycznym. Aminokwas ten działa korzystnie na osoby z chorobą alkoholową, ADHD, autyzmem, chorobą serca, wysokim ciśnieniem krwi lub poziomem cholesterolu, z cukrzycą i zapaleniem wątroby. Tauryna wykazuje również działanie w obrębie siatkówki, a dokładniej w sytuacjach jej uszkodzenia, a także ma pozytywny wpływ na chorych na padaczkę.

Kontakt

Oferta aminokwasów dla przemysłu spożywczego.

 

Mateusz Wróbel

Product Manager

e-mail: m.wrobel@amf-life.pl

tel: +48 607 914 007