Białka roślinne (spożywcze)

Komponenty dla przemysłu spożywczego.

Białko grochu

Jest to źródło naturalnego i jednego z najbardziej wartościowych białek. Białko grochu charakteryzuje się znakomitym profilem aminokwasowym a w szczególności zawartością aminokwasów egzogennych. Aminokwasy te muszą być dostarczane z zewnątrz ponieważ organizm człowieka nie jest sam w stanie ich wytwarzać. Spośród zalet błonnika grochowego należy wymienić również brak zawartości glutenu, cukru, laktozy oraz cholesterolu.

Charakteryzuje się on natomiast dużą zawartością błonnika. Białko grochowe jest doskonałym zamiennikiem dla białek pochodzenia zwierzęcego. Ma on szerokie zastosowanie w suplementacji diety, szczególnie dla osób aktywnych fizycznie oraz sportowców, a także w przemyśle spożywczym.

Białko ryżu

(Białego, brązowego, fioletowego). Jest to produkt charakteryzujący się wysoką zawartością naturalnego białka, minimum 80%. Białko ryżu jest produktem bezglutenowym a w swoim profilu aminokwasowym zawiera cenne aminokwasy rozgałęzione w tym BCAA. Białko ryżowe ma swoje zastosowanie w suplementacji diety dla wegan, sportowców a także w branży spożywczej oraz kosmetycznej.

Białko migdałowe

Jest to źródło naturalnego białka, charakteryzuje się wysoką zawartością wapnia oraz magnezu które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz układu nerwowego. Białko migdałowe jest znakomitym suplementem diety dla wegan oraz sportowców.

Dzięki swoim pro zdrowotnym właściwościom, zapobiega chorobom serca oraz cukrzycy, białko migdałowe jest także pożądanym elementem diety dla ludzi dbających o swoje zdrowie.

Białko dyni

Jest to źródło naturalnego białka pochodzenia roślinnego. Białko z dyni nie zawiera glutenu oraz ma niską zawartość cukru. Charakteryzuje się natomiast dużą zawartością błonnika a także jest źródłem wielu witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Białko dyniowe charakteryzuję się także korzystnym bilansem aminokwasowym. Białko z dyni jest przeznaczone głównie dla alergików, wegetarian, wegan, sportowców, osób aktywnych fizycznie a także seniorów.

Białko lnu

Jest źródłem naturalnego białka. Białko lniane jest bardzo wartościowe a także lekkostrawne. Wskaźnik strawności białka lnianego należy do jednego z najwyższych. Jeśli dodamy do tego dużą zawartość kwasów omega 3, witamin a także aminokwasów, białko lniane stanowić będzie doskonały element uzupełniający zrównoważoną dietę.