Inaczej włókno pokarmowe. Niezbędny element zdrowej diety: reguluje pracę przewodu pokarmowego, zmniejsza poziom wchłanianego cholesterolu dzięki czemu wspomagają organizm w walce z chorobami układu krążenia. Błonniki obniżają stężenie cukru we krwi a co za tym idzie chronią przed cukrzycą. Regularne spożywanie błonnika zmniejsza również ryzyko zachorowań na raka, w szczególności raka żołądka oraz piersi. Błonnik spowalnia także wchłanianie toksyn i metali ciężkich oraz przyspiesza ich usuwanie z organizmu. Istnieją dwa rodzaje błonnika pokarmowego: rozpuszczalny i nierozpuszczalny charakteryzujące się różnym działaniem. W produktach roślinnych występują one razem, ale w różnych proporcjach. W technologii żywienia błonniki są używane przede wszystkim ze względu na zdolność wiązania wody w gotowym produkcie
Oferujemy następujące błonniki:
Błonnik grochu
Błonnik pszenny
Błonnik ziemniaczany
Błonnik jabłkowy
.
Błonnik cytrusowy
Błonnik ryżu
Błonnik dyni
Błonnik marchwi
Błonnik buraka
Błonnik jarmużu
Błonnik bambusowy
Kontakt
Oferta błonników dla przemysłu spożywczego.