Błonniki

Komponenty dla przemysłu spożywczego

Inaczej włókno pokarmowe. Niezbędny element zdrowej diety: reguluje pracę przewodu pokarmowego, zmniejsza poziom wchłanianego cholesterolu dzięki czemu wspomagają organizm w walce z chorobami układu krążenia. Błonniki obniżają stężenie cukru we krwi a co za tym idzie chronią przed cukrzycą. Regularne spożywanie błonnika zmniejsza również ryzyko zachorowań na raka, w szczególności raka żołądka oraz piersi. Błonnik spowalnia także wchłanianie toksyn i metali ciężkich oraz przyspiesza ich usuwanie z organizmu. Istnieją dwa rodzaje błonnika pokarmowego: rozpuszczalny i nierozpuszczalny charakteryzujące się różnym działaniem. W produktach roślinnych występują one razem, ale w różnych proporcjach. W technologii żywienia błonniki są używane przede wszystkim ze względu na zdolność wiązania wody w gotowym produkcie

Oferujemy następujące błonniki:

Błonnik grochu

Błonnik pszenny

Błonnik ziemniaczany

Błonnik jabłkowy

.

Błonnik cytrusowy

Błonnik ryżu

Błonnik dyni

Błonnik marchwi

Błonnik buraka

Błonnik jarmużu

Błonnik bambusowy

Kontakt

Oferta błonników  dla przemysłu spożywczego.

 

Mateusz Wróbel

Product Manager

e-mail: m.wrobel@amf-life.pl

tel: +48 607 914 007