Fosforany

Komponenty dla przemysłu spożywczego

Monofosforan potasu (MKP)

Produkt reakcji kwasu fosforowego i węglanu potasu. Stabilizuje produkt, zagęszcza go oraz pomaga utrzymać pH i wilgotność w przetworzonej żywności

Trójpolifosforan sodu (STPP)

W branży spożywczej stosowany głównie z uwagi na właściwości emulgujące oraz utrzymania wody w produkcie. W branży mięsnej oraz rybnej stosowany dzięki swym właściwościom pozwalającym zachować naturalny kolor mięsa i ryb oraz ich konsystencje.

Heksametafosforan sodu (SHMP)

Stosowany jako emulgator i zagęstnik charakteryzuje się silną higroskopijnością. SHMP ma głównie zastosowanie w branży mleczarskiej oraz przetwórstwie mięsa.

Kontakt

Oferta  dla przemysłu spożywczego.

 

Mateusz Wróbel

Product Manager

e-mail: m.wrobel@amf-life.pl

tel: +48 607 914 007