Gluten pszenny witalny
W przemyśle piekarniczym gluten ułatwia przygotowanie wypieków i gwarantuje ich dobrą jakość. Gluten pochłania bardzo duże ilości wody, dzięki czemu mąka zawierająca gluten po zmieszaniu z wodą tworzy kleistą i ciągliwą masę. Dodatkowo gluten idealnie utrzymuje dwutlenek węgla powstający podczas zachodzącej w cieście fermentacji drożdżowej, dzięki czemu ciasto po wypieczeniu jest pulchne i dłużej zachowuje świeżość. Gluten pszenny ma też zastosowanie przy produkcji wędlin, lodów, koncentratów spożywczych, przetworów mlecznych oraz sosów.
Semolina
Mąka uzyskiwana z pszenicy durum, wykorzystywana przede wszystkim w produkcji makaronów. Jest bogata w błonnik oraz mikro i makroelementy. Semolina jest doskonałym produktem dla osób cierpiących na problemy trawienne, cukrzyków oraz osób z problemami układu krążenia.
Pektyny
Pektyny cytrusowe, pektyny jabłkowe – składnik ścian komórkowych roślin. W branży spożywczej wykorzystywany przed wszystkim ze względu na swoje właściwości żelujące oraz prozdrowotne. Pektyny mają właściwości żelujące, dlatego najczęściej znajdują zastosowanie przy sporządzaniu galaretek, marmolad i dżemów owocowych. Pektyny mają również działanie prozdrowotne – przede wszystkim sprzyjają regulacji gospodarki cholesterolowej i węglowodanowej.
Mleczko pszczele
Składa się z wody (66 procent), cukrów (15 procent), aminokwasów (13 procent) i lipidów. W jego składzie znajdziemy: witaminy C, D i E oraz z grupy B, aminokwasy, białka, acetylocholinę (tylko w mleczku pszczelim w naturalnej postaci), wapń, krzem, żelazo, fosfor, miedź, kwas asparaginowy. Wspomaga układ nerwowy, układ krwionośny, regenerację organizmu, poprawia przemianę materii i oczyszcza organizm
Lecytyna
(Słonecznikowa, sojowa) – jest to to mieszanina różnych związków, głównie fosfolipidów.
Lecytyna jest substancją znajdującą się w prawie każdej komórce ludzkiego ciała pełniąc wiele istotnych funkcji. Poprawia pamięć i koncentrację, obniża cholesterol, chroni wątrobę.
Lecytyna w przemyśle spożywczym stosowana jest jako emulgator, nośnik a przy tym składnik suplementów diety poprawiających pamięć i koncentrację.
Koenzym Q10
Jest substancją niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada za dostarczanie energii komórkom ponadto wpływa na dotlenienie komórek i chroni je przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Koenzym Q10 ma bardzo szerokie właściwości, poprawia odporność, działa przeciwnowotworowo, zapobiega chorobom serca, chroni przed paradontozą, zapobiega chorobom Alzheimera i Parkinsona. Wspiera także odchudzanie regulując metabolizm, oraz poprawia płodność zarówno u kobiet jak i mężczyzn. Po ok 30-35 roku życia poziom koenzymu Q10 w organizmie spada i zalecana jest jego suplementacja.
Astaksantyna 1-10%
Pigment naturalnie występujący w roślinach i u zwierząt chroniąc przed szkodliwym działaniem promieniowania UV (osłania kwasy omega 3 i 6). Obecnie najlepszy środek w profilaktyce przeciwnowotworowej. Astaksantyna wspiera również odporność, łagodzi skutki cukrzycy, spowalnia starzenie się mózgu i korzystnie wpływa na zdrowie oczu.
Kwas winowy
Jest znanym od dawna organicznym związkiem chemicznym występującym głównie w winogronach ale także i innych owocach. W branży spożywczej stosowany jest głównie jako regulator kwasowości i stabilizator. Kwas winowy wykorzystywany jest z reguły do produkcji galaretek, żywności w puszkach oraz wyrobów cukierniczych.
Guma guar
Jest produktem pozyskiwanym z nasion rośliny Cyamopsis Tetragonoloba, która występuję głównie na obszarze Indii oraz Pakistanu. Guma guar jest jednym z najpopularniejszych zagęstników stosowanych w branży spożywczej. Oprócz właściwości zagęszczających charakteryzuje się również zdolnością do żelowania, emulgowania i stabilizowania produktów. W branży spożywczej wykorzystywana głównie do produkcji piekarniczej, przetworów mięsnych, sosów, majonezów, ketchupów, jogurtów, serów topionych i wielu innych.
Guma ksantan (ksantanowa)
Powszechnie stosowany hydrokoloid poprawiający gęstość produktów spożywczych. Guma ksantan ma swoje główne zastosowanie przy produkcji sosów, majonezów, serów topionych, lodów, jogurtów a także w branży piekarniczej i cukierniczej. Guma ksantan dzięki swym właściwościom emulgującym jest doskonałym stabilizatorem dla np. sosów czy kremów.
Mączka chleba świętojańskiego (guma karobowa)
Naturalny dodatek do żywności pozyskiwany z nasion drzewa karobowego i zwana również gumą karobową. Ma charakterystyczny smak i zapach czekoladowy i z racji tego często używany jest jako zamiennik kakao lub czekolady. Guma karobowa ma również niską zawartością tłuszczu i jest hipoalergiczna. Bogata jest również w szereg minerałów oraz witamin. Mączka chleba świętojańskiego ma właściwości zagęszczające, żelujące oraz dobrze wiąże wodę. W przemyśle spożywczym mączka chleba świętojańskiego używana jest do produkcji takich produktów jak: dżemy, galaretki, polewy, lody, jogurty, śmietany, modyfikowanego mleka dla niemowląt czy preparaty do zagęszczania mleka.
Maltodekstryna
Spożywcza, farmaceutyczna – maltodekstryna jest polisacharydem pozyskiwanym przez hydrolizę skrobi przy wykorzystaniu amylaz. Maltodekstryna ma bardzo szerokie zastosowanie od funkcji żelujących, emulgowania poprzez otoczkowanie, zastępowanie tłuszczu w produktach spożywczych po rolę nośnika dla ekstraktów czy substancji wykorzystywanych w lekach lub suplementach diety. Maltodekstryna stosowana jest również w produkcji odżywek dla dzieci i niemowląt, piekarnictwie, wyrobach cukierniczych, w produkcji napojów, mrożonek, lodów, oraz sosów i zup.